22 yıldır borç batağında yüzen belediyeler

22 yıldır borç batağında yüzen belediyeler
REKLAM ALANI
Yayınlama: 29.04.2024
A+
A-

31 Mart Yerel Seçimleri sonrasında Türkiye’de pek çok belediye başkanlığı el değiştirdi.

Yeni başkanlar, eski yönetimlerden kalan borçları ve mali durumu kamuoyuna açıkladı. Bu belediyeler ve borç durumlarına ilişkin detaylar aşağıda maddeler halinde sunulmuştur:

  1. Denizli Büyükşehir Belediyesi: CHP’li Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun kazandığı belediyede toplam 11 milyar 130 milyon TL borç olduğu açıklandı. Bu borçların 2 milyar 658 milyon TL’si yüksek faizle alınan kredilerden kaynaklanıyor.
  2. Bartın Belediyesi: CHP’li Muhammet Rıza Yalçınkaya, belediye başkanlığına seçildikten sonra, 207 bin nüfuslu Bartın’ın toplam 251 milyon TL borcunu devraldı.
  3. Afyonkarahisar-Bolvadin Belediyesi: AKP’den MHP’ye geçen bu belediyenin toplam 424 milyon TL borcu bulunuyor. Borcun büyük bir kısmı Devlet Su İşleri’ne olan 264 milyon TL’lik borçtan kaynaklanıyor.
  4. İstanbul-Sancaktepe Belediyesi: CHP’li Alper Yeğin’in başkan seçildiği belediyede, toplam 1 milyar 946 milyon TL borç bulunuyor. Bu borcun büyük kısmı müteahhitlere olan 804 milyon TL’lik borç.
  5. İzmir-Kiraz Belediyesi: CHP’li başkan, belediyenin toplam 332 milyon TL borcunu devraldı. Bu borcun 112 milyon TL’si Ziraat Bankası’na ve 72 milyon TL’si İller Bankası’na.
  6. Edirne-Keşan Belediyesi: CHP’li belediyenin toplam 483 milyon TL borcu bulunuyor. Kişi başına düşen borç miktarı 5 bin 823 TL.
  7. Nevşehir-Ürgüp Belediyesi: CHP’li Ali Ertuğrul Bul, belediye başkanlığına seçildikten sonra, toplam 68 milyon TL borcu devraldı. Borçlar arasında müteahhitlere 17 milyon TL, piyasaya 10 milyon TL ve İller Bankası’na 14 milyon TL’lik borç bulunuyor.
  8. Suruç Belediyesi: DEM Parti’nin adayı Ayten Kaya, belediye başkanlığına seçildi. Belediye, 2019’da kayyum yönetimi sonrasında 177 milyon TL borçla karşı karşıya kaldı.
  9. Uşak Belediyesi: CHP’li başkanın devraldığı yaklaşık 1.4 milyar TL borç bulunuyor.
  10. Kahramankazan Belediyesi: Belediye başkanı Selim Çırpanoğlu, personel maaşlarını ödemek için kendi cebinden 9 milyon TL harcadı. Belediyenin toplam borcu ise 719 milyon TL.
  11. Balıkesir-Karesi Belediyesi: Belediye başkanı Mesut Akbıyık, devralınan toplam borcun 474.465.117 TL olduğunu açıkladı.
  12. Ordu-Altınordu Belediyesi: Belediye başkanı Ulaş Tepe, belediyenin toplam 787 milyon TL borcunu açıkladı.
  13. Konak Belediyesi: CHP’li Nilüfer Çınarlı Mutlu, belediyenin borçlu bir kurum olduğunu açıkladı. Gerektiğinde pankart asabileceğini belirtti.
  14. Osmaniye’nin Düziçi ilçesi Böcekli Belde Belediyesi: MHP’li belediyenin toplam borcu 38 milyon 499 bin 541 TL.
  15. Kütahya Belediyesi: MHP’den CHP’ye geçen Eyüp Kahveci, toplam borcun 1.7 milyar TL olduğunu açıkladı.
  16. Bursa Büyükşehir Belediyesi: CHP’li Hasan Öztürk, belediyenin borcunun 20 milyar TL’nin üzerinde olduğunu belirtti.
  17. Kahramanmaraş-Pazarcık Belediyesi: Yeni başkan Haydar İkizer, seçim sonrası belediyede usulsüzlükler ve rant odaklı uygulamalar tespit etti. Belediyenin toplam borcu 177 milyon TL.
  18. Karakoçan Belediyesi: DEM Parti’li belediyenin 88 milyon TL borcu bulunuyor.
  19. Amasya-Taşova Belediyesi: CHP’li başkan Ömer Özalp, toplam 32 milyon 715 bin 775 TL borç devraldı.
  20. Muş Belediyesi: DEM Parti’li belediyenin toplam borcu 890 milyon 269 bin 273 TL.
  21. Yenikarpuzlu Belde Belediyesi: Belediye başkanı Ahmet Köprü, toplam 16 milyon 106 bin TL borcu devraldı. Belediye başkanının açıklamaları, bu borçların etkin ve şeffaf bir şekilde yönetilmediğini gösteriyor.

31 Mart Yerel Seçimleri sonrasında yeni başkanlar eski yönetimden devraldıkları borçları afişlerle kamuoyuna duyuruyor. Borçların yüksek olması ve şeffaf bir şekilde açıklanması, belediyelerin mali disiplin ve sürdürülebilirlik açısından zorluklarla karşılaştığını ortaya koyuyor. Yeni başkanların bu borçlar karşısında nasıl bir mali strateji izleyeceği ve bu durumun vatandaşlara nasıl yansıyacağı merakla takip ediliyor.

 

Türkiye’de 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından çok sayıda belediye el değiştirdi. Belediye yönetimlerine yeni seçilen belediye başkanları, önceki başkanlar döneminde belediyenin borçlarını duyurmaya başladı.

Denizli, Bartın, Uşak gibi büyükşehir ve il belediyelerinin yanı sıra Bolvadin, Sancaktepe, Kiraz gibi ilçe belediye başkanları da belediyelerin mevcut gelir gider tablolarını ve borçlarını paylaşmaya başladı.

Seçimden önceki son mesai saatinde 4,5 milyon liralık fatura kabul edilmiş. Son haftada Elbistan Belediyesi’nden üç mühendis bizim belediyeye geçirilmiş. Bu üç mühendisi de belediye başkan yardımcısı yapmışlar. Geçmiş dönemde belediyenin araçları vardı, sırf rant için daha maliyetli olduğu halde araç kiralamaya dönmüşler. Biz geldik, kamyon yok, kepçe yok, çöp kamyonu yok. Belediyede normalde 150 personel yetecekken personel sayısı 257 olmuş. Kimsenin ekmeğiyle oynamayacağız ama bankamatikleri tespit edip göndereceğiz. Belediyemizin 177 milyon borcu var. Düşünün, yıllık misafir ağırlama masrafı 800 bin lira. Kime ne yedirip ne içiriyorsunuz? İstanbul, Ankara, Adana, Mersin gibi büyükşehirlerden destek sözü aldık. Projelerimiz hazır. Kentimizi yeniden inşaat edeceğiz.”

kaynak.haberolun.com

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.