Sürpriz faiz kararına dolar ve altından ilk tepki

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 50 seviyesine yükseltti. Peki altın ve dolarda son durum ne?

Sürpriz faiz kararına dolar ve altından ilk tepki
REKLAM ALANI
Yayınlama: 21.03.2024
A+
A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı. TCMB, mart ayında politika faizini sürpriz bir şekilde yüzde 50’ye yükseltti.

Dolar/TL kuru faiz kararı öncesi 32.44 TL seviyesinde işlem görüken faiz kararının ardıanan 32.08 TL seviyesine geriledi.

Gram altında ise şu dakikalarda 2 bin 277 TL seviyesinde dalgalanıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş şu ifadeleri kullandı: “Seçimler öncesi belki hareket sınırlı kalır diyerek 250 baz puan artış düşünmüştük. Bizim ana gerekçemiz şu: Makroistikrar için güzel bir mesaj şu oldu. Kimse faizlerin yükselmesini istemiyor. Sıkılaştırma politikaları enflasyonu kontrol etmek için olduğu için fiyatların yukarı gittiğini görüyoruz. Onu önlemek için tedbir almak olumlu bir hareket oldu. 500 baz puan faiz artırması ben programa bağlıyım ve sıkı duruyorum mesajını aldım.

Enflasyon yıl sonunda 40-42’lerde beklenirken acaba daha yüksek mi çıkacak diye bir enflasyon beklentileri bozulmaya başlanmıştı. Merkez Bankası ben burada gerekirse buna göre hareket edeceğim mesajını veriyor. Benim için en önemli nokta şu ana kadar dozajı artırmış olmaları ve seçim ortamında ne olursa olsun gereğini yapacağız demiş olmalarıdır.”

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı ve İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği (İMKUSAD) Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Altın ithalatına kota getirilmesinden dolayı külçe altının dış piyasa ve iç piyasa satışı arasında 5 bin dolarlık bir fark oluştu. Şu anda bu talep devam ederse fark artabilir. Bir çözüm getirilirse ki önerimiz kısa bir süre için kotanın kaldırılmasıdır. Şu an altın ithalatına kota uygulanıyor. En düşük 25 kg, en yüksek ise 475 kg kota veriliyor. İthalat şu anda yeterli olmuyor. Özellikle ABD ve Avrupa’da gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının faiz indirimi sürecine gireceği bu ortamda altın fiyatı dış piyasada da yükselirken içeride şubat ayı enflasyonunun yüksek gelmesinden kaynaklı altın talebinde artış gözlemledik.

‘DÖVİZ TALEBİ ZAYIF, VATANDAŞ ALTIN ALIYOR’

Vatandaşların dövizle ilgili fazla bir beklentisi yok. Döviz talebi şu anda daha zayıf, bunun yerine vatandaşlar altın almayı tercih ediyor. Altın almak istediklerinde ise kuyumcuda altın olmamasından dolayı piyasa fiyatı ile kuyumcu arasında fark artıyor.

‘KOTADAN DOLAYI YURT İÇİ KÜLÇE ALTIN FİYATI DAHA YÜKSEK’

Daha önce kuyumcunun yurt dışından aldığı külçe altının fiyatı ile iç piyasadan aldığı külçe altının fiyat farkı 2500 dolar seviyelerindeydi. Şu anda bu 5 bin dolara çıktı. Dış piyasada satılan külçe altının fiyatı daha ucuz. 1 kg altının dış piyasa fiyatı 69 bin dolar, iç piyasa fiyatı ise 74 bin 150 dolardır. Fark 5080 dolar civarında. Bu 1 kg altının dış piyasa ve iç piyasa fiyatı baz alındığında iç piyasa fiyatının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Altın ithalatına uygulanan kotadan dolayı iç piyasadan daha yüksek tutarda külçe altın satın alınıyor.

‘PİYASA FİYATI İLE KUYUMCU ARASI FARK 250 TL’Yİ AŞTI’

Bunun bir yansıması da Darphane ürünlerine oldu. Özellikle yüksek maliyetli altını kuyumcu veya sarraf esnafı Darphane’ye götürüp yeni ürün bastırmak istemiyor. Darphane altını 1 hafta gibi bir süreçte basıyor. Bu süreçte kuyumcular zarar edebiliyor. Şu anda Cumhuriyet altını talebinde de bir artış var. Orada da bir işçilik yükselişi söz konusu. Bütün bunların önlenebilmesi için yaklaşık 1 aylık süre içerisinde altın ithalatına uygulanan kotanın kaldırılması gerekeceği düşüncesindeyim.

Şu anda altın ithalatına uygulanan kotadan dolayı kuyumcularda altın bulunurluğu azaldı. Bu sebepten dolayı piyasa fiyatı ile kuyumcu arasında makas 250 TL seviyesini aştı. 

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

GÜNCEL DÖVİZ KURU İÇİN TIKLAYINIZ

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.