Adıyaman’daki İsias Oteli’nin sahipleri yargı önünde hesap verirken, depreme dayanıksız ve güvensiz binalar inşa eden birçok müteahhit ise kayıplara karıştı. Firariler arasında internet sitelerinden suçlarını örtbas etmeye çalışanlar da var.
Çiğdem Yılmaz – Kahramanmaraş depremlerinde binlerce kişiye mezar olan binaların bazılarının, sonradan kolonun kesildiği, bazılarının yönetmeliğe uygun yapılmadığı, bazılarının malzeme çalındığı, bazılarının ise imar affından yararlandığı tespit edildi. İhmaller binlerce ölüme neden oldu ama bu ihmallerin failleri aylardır ortada yok. Haklarında soruşturma başlatılan birçok müteahhit, depremden sonra kaçmaya çalışırken yakalandı. Son yakalanan isim de yüzlerce insanın altında kalarak can verdiği Antakya’daki Emlak Bank Konutları’nın müteahhiti Mehmet Özat’tı. Ankara’da bir AVM’de gezerken kendisini tanıyan kadınlar tarafından polise teslim edilen Özat, tutuklandı. Ancak bazı müteahhitler hâlâ firari. İşte o firari müteahhitlerinden bazıları.
6 apartmanı yıkıldı
Antakya’da inşa ettiği konutları “En iyi teknoloji, en iyi malzeme” reklamıyla pazarlayan Özburak İnşaat tarafından yapılan her 4 binandan 1’i yerle bir oldu. Atilla Eren Apartmanı, Hikmet Günsay Apartmanı, Akademi City, Elçiler Apartmanı, Buket Apartmanı, Alya Apartmanı yıkılan binalar arasındaydı. Yüzlerce kişiye mezar olan apartmanların çoğunun 2010 sonrası yapıldığı iddia edildi. Depremden hemen sonra ise Hikmet Günsay ve ailesinin kaçtığı öğrenildi.
‘5 milyona mezar’
Günsay’ın yaptığı apartmanlarda oturan Alev Demirok ve ailesi, 11 yaşındaki Ali Armaç’ı kaybetti. Anne Demirok, günlerce enkaz başında ağlayıp “Meğer 5 milyon liraya mezar almışız” diye isyan edip, “Duyduğumuza göre müteahhit Hikmet Günsay Kıbrıs’a kaçmış. Ne olur bulup adalete teslim edin” dedi. Depremlerde 106 kişinin yaşamını yitirdiği Hatay’daki Farklı Yaşam Rende Sitesi’nin müteahhiti Fevzi Yılmaz da firari. İnternet sitesinden deprem sonrası açıklama yapan Yılmaz, yıkılan blokların sahibi Rende ailesinin projeye aykırı tadilat yaparak kolonlara zarar verdiği suçlamasında bulunmuştu. Sitenin sahibi Arif Sami Rende, tutuklanmıştı. Rende’nin oğlu Sedat Rende’nin 5 yakınını kaybeden yurttaşa “Yıkılan 2 blokta da statik hesabında yanlışlık oldu. Müteahhitlikteki ilk yıllarımızdı, fark edemedik” dediği belirtilmişti.
22 yılla yargılanıyorlar
Adana’daki 16 katlı Sami Bey Apartmanı’nda depremde yıkıldı. 40 kişinin yaşamını yitirdiği apartmanın müteahhitleri Abdullah Aybaba ve kızı Eda Aybaba Çelik kayıplara karıştı. Baba ve kızın 22 yıl 6’şar aya kadar hapsinin istendiği iddianame Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.
Göz göre göre ortadan kayboldular
Kahramanmaraş’ta yıkılan 35 kişinin hayatını kaybettiği Ezgi Apartmanı soruşturmasında, kolonu kesildiği tespit edilen zemin kattaki pastanenin iç mekân tasarımcısı Ertan Danacı (51) “olası kasıtla kasten öldürme” suçundan tutuklandı. Asli kusurlu olarak gösterilen ve haklarında taksirle ölüme neden olma suçundan tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartılan pastane işletmecileri Sami Kervancıoğlu (57) ile Mustafa Pekel (51) firar etti. Oysa, Kervancıoğlu da Pekel de depremden sonra uzun bir süre bir yere gitmemişti.
“Bak annen geldi oğlum”
Otelin enkazı başına gelen aileler, sorumlularının en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi. Enkazda hayatını kaybeden Nazımcan Hartlap’ın annesi Hilal Düzgünce’nin, “Bak annen geldi oğlum” diye feryat etmesi yürekleri dağladı.