Gürer: “Niğde’de kırsal çökertiliyor” – SİYASET – İnternetin Ajansı

Niğde’de öğrenci azlığı gerekçesi ile kapanan ortaokul sayısı 9’a çıktı.

Gürer: “Niğde’de kırsal çökertiliyor” – SİYASET – İnternetin Ajansı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 19.08.2023
A+
A-

 

Gürer: “Kapanan okullar ya çocukları eğitimden koparacak ya da göç getirecek”

 

Niğde’de sadece Eminlik köyündeki ortaokulun değil, toplam 9 köydeki ortaokulların kapatılmasına karar verildiği ortaya çıkınca CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’den sert tepki gösterdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, il genelinde eğitim öğretim faaliyetini sürdüren 9 köy ortaokulunun, öğrenci azlığı nedeniyle kapatılmasına karar verildiğini belirterek, bu durumun köylerin ve tarımsal üretimin geleceği açısından büyük sorunlara neden olabileceğini ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulukışla ilçesine bağlı Eminlik Köyündeki Şehit Yıldıray Kılınç Ortaokulunun kapatılmasına tepki göstermek amacıyla Eminlik köyüne giderek, burada öğrenci ve velilerle birlikte yetkililere seslenerek, okulun yeniden açılmasını istemişti. 

Niğde’de sadece Eminlik köyündeki ortaokul değil, il genelinde toplam 9 köydeki ortaokulun kapatılmasına karar verildiği ortaya çıktı.

 

KÖYDEN KENTE GÖÇ ARTAR 

Köylerdeki ortaokulların kapatılacak olmasına sert tepke gösteren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, okulların öğrenci mevcudunun yetersizliği nedeniyle kapatılacak olmasının, kırsaldan şehirlere göçü artıracağını ve özellikle kız öğrencileri eğitimden kopartacağını ifade etti.

ÖĞRENCİ SAYISI AZ OLSA BİLE OKULLAR AÇIK TUTULMALI 

Öğrencileri sınırlı sayıda olsa da köylerdeki ortaokulların mutlaka eğitim-öğretim devam etmesi gerektiğini söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, okulların kapatılmasının, köylerin boşalmasına, dolasıyla tarımsal üretimde ciddi sorunların oluşmasına neden olabileceğini vurguladı. Niğde ili patateste Türkiye üretim birincisi, lahana üretiminde ikinci, fasulye üretiminde üçüncü, çavdar üretiminde birinci, elma üretiminde üçüncü, kiraz üretiminde de ilk sıralarda yer aldığına dikkat çeken Gürer, kırsalın varlığı ile tarımda üretim devam ediyor. Kapanan her köy okulu kırsaldan yeni göçleri tetikliyor. Ülke genelinde kırsal nüfusu %7’lere düşmüşse bunda köylerde yaşamın daralması ve başta köy okullarının kapanmasının etkisi büyüktür” diye konuştu.

KAPANACAK OKULLARIN İSİMLERİ 

Niğde Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, saha taraması yaparak, Merkez Pınarcık Mustafa Şahin Ortaokulu, Koyunlu Namık Kemal Ortaokulu, Himmetli Ortaokulu, Çamardı-Eynelli Ortaokulu, Çiftlik Çınarlı Ortaokulu, Ulukışla Darboğaz, Ümit Yaşar Ulupınar Ortaokulu, Eminlik Şehit Yıldıray Kılınç Ortaokulu, Yeniyıldız Ortaokulu’nun öğrenci azlığı nedeniyle kapatılmasına karar verildiğini aktaran CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, adı geçen köylerde velilerin ve öğrencilerin, okulların kapatılacak olması nedeniyle büyük üzüntü yaşadıklarına işaret etti. 

YA OKUL YA TARIM 

Köylerde okullar kapatılınca velilerin ya köyden şehre göç ederek çocuğunun okula devam etmesini sağlayacağını ya da köyde kalarak, çocuğun eğitim hayatının sonlandıracağını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Her iki durum da başta çocuklarımızın geleceği olmak üzere, tarımın ve kırsalın geleceği açısından büyük sorunları da beraberinde getirecektir. Ayrıca kız çocuklarını aileler köy dışı bir yerde çocuk yaşta taşımalı eğitime göndermek istememektedir. Çocuklar taşımalı eğitime geçmesi beslenmesinden eğitimine olumsuz etkilemekte ve okul Veli ilişkisi de kopmaktadır. Okullar öğrenci sayısına bakılmaksızın açık kalmalıdır” diye konuştu. 

NİĞDE’DE DAHA ÖNCE DE 50 OKUL KAPATILMIŞTI 

Okulların kapatılma sevdasından derhal vazgeçilmesi gerektiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fetih Gürer, “Yanlışın neresinden dönülürse kardır, daha önce de Niğde ilinde çoğunluğu ilkokul olmak üzere 50 civarında köy okulu kapatılmıştı.  Cumhurbaşkanı 6740 köy okulunu geri açacağız demişti. Çok sayıda köy okulu da yıkıldı. Taşımalı eğitim çocukların başarısını düşürdüğü gibi gidiş geliş zamanları dahi sorun yaratıyor. Taşımalı eğitim kırsalda sona ermeli, kapalı tüm köy okulları açılmalı ve atama bekleyen öğretmen ataması bir an önce yapılmalıdır. Köyde yaşamın sürdürülmesi okula bağlıdır. Çocuklar okulsuz bırakılmamalıdır. Özellikle kız çocuklarının aileleri çocuklarını köy dışına bu yaşta göndermek istememektedir. Köy okullarının kapatılmasından bir an önce vazgeçilmelidir. Okullar yeniden eğitime açılmalı ve yönetmenlik değiştirilmelidir. Köylerde çocuklarımızın eğitim-öğretimlerine devam etmesi ve ailelerinin de tarımla ilgilenebilmesinin tek yolu okulların açık olmasından geçer, okullar kapatılırsa, göç başlar, köyler boşalır, tarım bitme noktasına gelir. Tarım olmadığı bir yerde ise gıdaya ulaşım noktasında sorunlar yaşatır” ifadelerini kullandı.  

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.