Eğitimde pek çok projeyi hayata geçiren Tuzla Belediyesi, bölgedeki sanayicilerle kurduğu Türkiye Temel Bilimler Üniversitesi ile yükseköğretimde bir ilke imza atıyor. Üniversite, 2025-2026 akademik yılında kapılarını açacak.
Aysel Bozan Yılmaz – Tuzla, son yıllarda İstanbul’un kalabalığından kaçmak isteyenlerin yeni adresi. Nüfusu hızla çoğalan ilçede, ilkokuldan üniversiteye eğitimin her kademesindeki kurumların sayısı giderek artıyor. İlk ve ortaöğretim düzeyinde 246 okulun yer aldığı ilçede, bu kademelerde 62 bin 258 öğrenci okuyor. Sabancı, Okan, Piri Reis, İstanbul Medeniyet, İstanbul Teknik üniversitelerine de ev sahipliği yapan Tuzla, yeni bir üniversiteye daha kavuşuyor. Tuzla Belediyesi ile 32 sanayicinin ve 15 akademisyenin bir araya gelerek kurduğu Türkiye Temel Bilimler Araştırma Vakfı, Türkiye’nin ilk uygulamalı Temel Bilimler Üniversitesi’ni kurdu. 2025-2026 akademik yılında kapılarını açacak olan üniversite, ilk yıl 125 öğrenci alacak. En başarılı öğrencileri fizik, kimya, biyoloji ve matematik gibi temel bilimlere yönlendirmeyi hedefleyen üniversite, bu alanlara ilgiyi artırmak için tüm programlara yüzde 100 burslu öğrenci kabul edecek. Eğitime dair projeleriyle ilgili bilgi almak için bir araya geldiğimiz Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, üniversite konusunda çok heyecanlıydı. Üniversite için çalışmalarını hızlandırdıklarını kaydeden Yazıcı, eğitimde gerçekleştirdikleri diğer projelerini de anlattı.
Okullar yenileniyor
Yaz tatillerinde okulların badana, temizlik, onarım işlerini yapan Tuzla Belediyesi, ilçedeki tüm okulların ikili eğitimden tekli eğitime geçmesi için okul yenileme çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda ilçeye 9 okul ve 2 anaokulu kazandırıldı; 4 okul daha yapılıyor. Yeni okullarla birlikte ilçedeki okulların sınıf mevcudu ortalama 28’e düşmüş. Öğrencilere kırtasiye yardımında bulunan, ihtiyacı olan okullara bilgisayar, yazıcı, projeksiyon desteği de sunan belediye, üniversite öğrencilerine burs da sağlıyor. Bu yıl burs miktarı 6.000 TL olarak belirlendi.
Tuzla’da öğrenciler için her dalda kurs olanağı da var. 8-14 yaş aralığındaki çocuklar için açılan Bilgi Evleri’nde okuldaki dersler için takviye kurslarının yanı sıra piyano, origami gibi atölyeler yer alırken Tuzla Belediyesi Gençlik Merkezi’nde (TUZGEM) sınava hazırlık kursları başta olmak üzere diksiyon, fotoğrafçılık gibi pek çok branşta eğitim veriliyor. Mehmet Akif Ersoy Gençlik Gemisi de gençlerin hem eğlendiği hem de kendilerini geliştirme imkânı bulduğu adreslerden. Milli Eğitim Bakanlığı ile hayata geçirilen Tuzla Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) özel yetenekli gençlere eğitim fırsatı sağlarken KOSGEB iş birliğiyle kurulan Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) de inovatif fikirlere ev sahipliği yapıyor.
7’den 70’e eğitim
Tuzla’ya emekli olup yerleşenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu nedenle ilçe sakinlerinin sosyalleşmeleri çok önemli. 65 yaş üstü yetişkinlerin kendi yaşıtlarıyla kaliteli vakit geçirebilmelerine olanak tanıyan Tuzla Belediyesi Yaşlılar Merkezi ve Hobi Bahçesi, bu ihtiyacı karşılıyor. Anne Çocuk Eğitim Merkezi (AÇEM), çocuklarını kursa getiren annelerin de sosyalleşmesini sağlarken Engelsiz Yaşam Merkezi ile dezavantajlı bireyler, spor, sanat, el işi gibi 8 farklı branşta eğitim alma olanağı yakalıyor.
Kadın Girişimcilik Merkezi’nde (KAGİM) ise Girişimcilik, Müşteri İlişkileri, Dijital Pazarlama, KOBİ ve KOSGEB Destekleri gibi eğitimler sunuluyor. Merkezin verdiği eğitimlerden bugüne kadar 225 kadın yararlandı.