enflasyon emeklilik ötv döviz otomobil sağlık

Ege’de deprem fırtınası!

Ege’de deprem fırtınası!

Ege’de deprem fırtınası!
Yayınlama: 05.02.2025
A+
A-

05 Şubat 2025ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU

Ege Denizi içinde, Santorini Adası ve civarında meydana gelen ve 28 Ocak 2025 tarihinden itibaren yoğunlaşmaya başlayan depremlerin sayısı 5 Şubat 2025 itibariyle 900’ün üzerine çıkmıştır (Tablo 1). Şekil 1’de depremlerin dağılımı görülmektedir. Deprem fırtınası şeklinde gelişen bu aktivite sonucunda kaydedilen en büyük deprem 5.1 Mw büyüklüğündedir.

Depremler Santorini Adası’nın yaklaşık 25 km kuzeydoğusunda artış göstermekte olup derinlikleri 5 km ile 25 km arasında değişmektedir. Ülkemiz kıyılarına en yakın deprem 140 km mesafededir. Depremler Santorini Adası’nın 6,5 km kuzeydoğusunda bulunan su altı kratere sahip olan Kolumbo volkanının olduğu bölgede yoğunlaşmaktadır. Kolumbo volkanı, Santorini Volkanik Kompleksinin bir parçası olup en son 1650 yılında aktif hale geçmiştir. Santorini Volkanik Kompleksinin bilinen en son patlaması ise 1950 yılında gerçekleşmiştir.

Santorini volkanı ve çevresi aktif bir volkanik kompleks olup bilinen en son patlaması 1950 yılında gerçekleşmiştir, en büyük patlamalarından bir tanesi ise 3600 yıl önce (1600 MÖ) Bronz çağında meydana gelmiştir. Minoan patlaması olarak da bilinen bu patlamanın ürünleri olan ince taneli volkanik kül ülkemizin farklı bölgelerinde tespit edilmiştir. Bu patlama sonrası oluşan tsunami ise ülkemiz kıyılarına kadar ulaşmıştır.

Bölgede 28 Ocak 2025 tarihinden itibaren artış gösteren depremlerin en büyüğü 5.1 Mw olarak kaydedilmiş olup, günümüzde hızla artan bir deprem dalgası şeklinde devam etmektedir. Depremler Santorini adasının kuzeydoğusunda su altı volkanlarının da bulunduğu bölgede son günlerde artarak devam etmektedir. Yunanistan kaynakları depremlerin kökeninin ilk incelemelere göre tektonik kökenli olduğunu belirtmektedir. Ancak volkanizma ve tektonizma birbirleri ile doğrudan bağlantılı jeolojik olaylardır. Bir magma odasına bağlı gelişen sismik hareketler olabildiği gibi tektonik hareketler sonucu volkanizma da meydana gelebilmektedir. Bu nedenle son günlerde meydana gelen bu gibi deprem fırtınaları iki açıdan da dikkatli bir şekilde takip edilmelidir.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.