Bebeğin yüz hatlarının şekillenmesinde, annesinin hamileyken tükettiği gıdaların etkili olabildiği ortaya çıktı. Anne çok et yediyse bebeği geniş burunlu oluyor.
Fiziksel, ruhsal birçok özelliğimizi genetik aktarımla annemizle babamızdan aldığımızı biliyoruz. Ama yeni yapılan ve “Nature Communications” adlı ABD merkezli bilimsel dergide yayımlanan bir araştırma, hamilelerin tükettiği gıdaların çocuklarının yüz özelliklerini etkilediğini ortaya koydu. Eğer hamile çok fazla et tükettiyse, dünyaya getirdiği çocuk da daha geniş yüz hatlarına, bir başka ifadeyle daha geniş ve kalın burun ile belirgin çeneye sahip oluyor.
PROTEİN ETKİSİ
Uzmanlar şunları söyledi: “Kafatasının şeklinden burundaki kıkırdak miktarına kadar, insanların görünüşlerindeki ince farklılıklar, beslenmenin tetiklediği genler tarafından rahimde yaratılır. Hamilelik sırasında ne kadar çok protein tüketilirse ‘mTORC1’ olarak adlandırılan bu genler o kadar aktif hale gelir. Protein yoğunluğu, burnun uzunluğunu ve burun deliklerinin genişliğini, yanakların şeklini ve çenenin çıkıntısını ayarlayarak bebeğin yüz görünümüne ‘ince ayar’ yapabiliyor.”
‘AZ PROTEİNDE YÜZ İNCELİYOR’
Uzmanlar, birbirine benzemeyen kardeşlerin sırrının da annenin hamileyken tükettiği gıdalarla ilişkili olabileceğini belirtirken şu bilgileri verdi: “Hamilenin aldığı protein seviyesinin mTORC1 aktivitesini düzenleyerek embriyonun kraniofasiyal şeklinde (kafa bölgesinde) değişikliklere yol açtığını bulduk. Laboratuvarda hamile deneklere farklı gıdalar verdiğimizde bunun rahimlerindeki mTORC1 sinyalini değiştirdiğini ve yavrularına belirli yüz özellikleri kazandırdığını gördük. Düşük proteinli yiyeceklerle beslenen deneklerin çocukları daha ince ve sivri yüz hatlarına sahip oldu.”