Koçluk Mesleğinin Yükselişi ve Psikologların Yasal Mücadelesi: Adil Maviş Anlatıyor
Kendinizi Tanıyın ve Potansiyelinizi Keşfedin
Hayatınızı değiştirmek, potansiyelinizi açığa çıkarmak ve daha verimli bir yaşam sürmek mi istiyorsunuz? Çözüm, son yıllarda yükselişe geçen koçluk mesleği olabilir. Türkiye’de yasal bir zemine oturmuş olan bu meslek, kişisel gelişim alanında önemli bir yer edindi. Ancak, yıllarca eğitim almış psikologların hala bir meslek yasasına sahip olmaması, sektörde tartışmaları beraberinde getiriyor.
Bu sorunları ele almak için, 35 yılı aşkın süredir kişisel gelişim alanında faaliyet gösteren, 24 kitabın yazarı ve 10.000’den fazla kişiye koçluk yapmış, aynı zamanda Türkiye’deki ilk ruhsatlı koçlardan biri olan Adil Maviş ile bir röportaj gerçekleştirdik.
Adil Maviş, insan davranışlarını anlama ve bireylerin potansiyellerini ortaya çıkarma hedefiyle farklı disiplinlerde eğitim aldı. İlköğrenimini Almanya’da tamamladıktan sonra ODTÜ İngilizce Öğretmenliği, St. Clements Üniversitesi Psikoloji ve İstanbul Üniversitesi Sosyal Hizmetler ve Çocuk Gelişimi bölümlerinden mezun oldu. Çalışmalarını, insanların farklı perspektiflerden değerlendirilebilmesine olanak sağlayacak şekilde zenginleştiren Maviş, bu birikimini koçluk pratiğine yansıttığını ifade ediyor.
“Amacım her zaman insanı anlamak ve bireylerin içsel kaynaklarını keşfetmelerine yardımcı olmak oldu.” diyen Maviş, bu misyonunu eğitim ve danışmanlık çalışmalarıyla sürdürüyor.
2013 yılında çıkan yasa ile resmileşen koçluk mesleği, standartlarını güçlendirdi. Ancak, psikologların hala bir meslek yasasına sahip olmaması, sektörde ciddi sorunlara yol açıyor. Maviş, “Psikologlar yıllarca eğitim almış uzmanlardır. Ancak, meslek yasaları olmadığı için ‘danışman’ gibi genel bir unvan kullanmak zorunda kalıyorlar. Bu, hem psikologlara hem de danışanlara haksızlık.” diyerek bu sorunun altını çiziyor.
Koçluk, terapi ve danışmanlık gibi alanlardan farklı bir yaklaşıma sahiptir. Koçluk, danışanın geleceğe odaklanmasını, kendi çözümlerini üretmesini ve potansiyelini en üst düzeye çıkarmasını hedeflerken; terapi, geçmiş travmaları ve ruhsal sorunları ele alır.
Adil Maviş, bu farkları şöyle özetliyor:
Koçluğun geleceği hakkında oldukça iyimser olan Maviş, bu mesleğin giderek daha fazla önem kazanacağını belirtiyor: “İnsanlar kendilerini geliştirmeye ve hayatlarında daha fazla başarı ve mutluluk elde etmeye her zamankinden daha fazla önem veriyor. Koçluk, bu değişim sürecinde önemli bir rol oynuyor.”
Türkiye’deki ilk ruhsatlı koçlardan biri olan Adil Maviş, 35 yılı aşkın süredir kişisel gelişim alanında hizmet veriyor. MMC Mind Master Class koçluk süpervizörlük programını hayata geçiren Maviş, aynı zamanda kendi akademisi aracılığıyla eğitimler sunuyor.
Siz de koçluk hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu haberle ilgili yorumlarınızı ve deneyimlerinizi paylaşmayı unutmayın!