Tayvan nedeniyle Pasifik’te ABD-Çin savaşının patlamasına artık kesin gözüyle bakılıyor. Washington Post gazetesi de bu bağlamda yayınladığı haberinde ABD’nin en önemli askeri birliği olan deniz piyadelerinin Çin için özel hazırlandığını ve görevlerini açıkladı.
21. yüzyılın başında Irak’ı işgal edip tüm odak noktasına Orta Doğu’yu yerleştiren ABD, Barack Obama döneminde sinyalleri verilen eksen değişikliğini Donald Trump’ın başkanlığında ete kemiğe büründürdü. Washington yönetimi Suriye gibi ülkelerde asker sayısını azaltıp Güney Asya’daki müttefikleriyle Çin’i kuşatmaya başlarken, Orta Doğu siyasetinde ise boşluklar ve gri alanlar oluştu.
SAVUNMA KALKANI TAMAMLANDI
Geride kalan yıllarda Güney Asya’daki en ciddi rakibi Çin’le özellikle Tayvan üstünden restleşen ABD, tartışmalı Güney Çin Denizi etrafındaki ülkelerle teker teker anlaşıp Pekin yönetiminin etrafını sardı. 30 yıl sonra Amerikan birliklerinin ilk kez Filipinler’e dönüşünü sağlayan anlaşmayla, Şubat 2023 itibarıyla ABD’nin Güney Çin Denizi çevresinde oluşturmaya çalıştığı savunma kalkanı tamamlanmış oldu. En güneyde Avustralya’nın, en kuzeyde ise Japonya ve Güney Kore’nin yer aldığı hatta, tek eksik Filipinler’di.
EN HASSAS SORUN
Çin, en hassas sorunu Tayvan nedeniyle ABD ile Güney Çin Denizi’nde aralıksız şekilde boğaz boğaza geliyor. Pekin yönetimi tartışmalı sularda inşa ettiği suni adalara birçok askeri üs ve altyapı tesisi konuşlandırdı, ancak başta Tayvan olmak üzere Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei gibi ülkeler de adalar üzerinde hak iddia ediyor.
DENİZ PİYADELERİNE ÇİN İÇİN ÖZEL EĞİTİM
Washington Post’un özel haberinde ise Hawaii’de Çin ile olası bir savaş için tatbikat yapan deniz piyadelerinin görüntülerini servis etti. Gazete, “Orta Doğu’daki 20 yıllık kara savaşlarından çıkan Deniz Piyadeleri, Asya’daki binlerce kilometrelik ada ve kıyı şeridinde sürebilecek bir deniz savaşına uyum sağlamaya çalışıyor” ifadesini kullandı.
Deniz piyadelerinin görevi ise Japonya’dan Endonezya’ya kadar uzanan ve Birinci Ada Zinciri olarak bilinen alanın savunması. Kağıt üstünde her ne kadar iyi bir eğitim almış ve donanımlı birer asker olsalar da gerçek bir savaşta deniz piyadelerini çok zor günler bekliyor. Çin son 20 yılda askeri anlamda muazzam bir ilerleme kaydetti, hava kuvvetlerini daha güçlü hale getirdi dahası Pasifik Okyanusu’na yapay adalar inşa ederek karakollar kurdu.
NE YAPACAKLAR?
Washington Post’un haberine göre deniz piyadelerinin ilk amacı Tayvan’a yönelik bir saldırı sonrası hemen karşılık vermek. Bu bağlamda ilk olarak sahaya inecek askerler Hava Kuvvetlerine ait bir B-1 bombardıman uçağına koordinatlar göndererek yüzlerce kilometre ötedeki Çin’e ait noktaların vurulmasını sağlayacak. Uzmanlar, görevin gerçekliğinin göz korkutucu olduğunu söylüyor. Hawaii dışında ABD, Çin için özel olarak Japonya’da i 12. Deniz Alayı’nı yeniden kurdu. Bu birimin Tayvan’a 160 kilometre uzaklıkta bulunan Okinawa’da görev yapması bekleniyor.