1 milyar dolarlık ihracat hedefi! ‘Japonya’ya gıda ihracatı arttı’

Japonya’ya 1 milyar dolarlık ihracat hedefi koyan Türk gıda ihracatçılarının Foodex Japan Fuarı’ndan 1 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacak ticari bağlantılarla döndükleri belirtildi. Gıda sektörünün Japonya’ya ihracatı 2024 yılının iki aylık döneminde yüzde 42’lik artışla 69 milyon dolardan 98 milyon dolara çıktığı ifade edildi.

1 milyar dolarlık ihracat hedefi! ‘Japonya’ya gıda ihracatı arttı’
REKLAM ALANI
Yayınlama: 13.03.2024
A+
A-

Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) yaptığı 5-8 Mart tarihleri arasında Tokyo’da düzenlenen Foodex Japan Fuarı’nda Türk gıda sektörü 51 firmayla yerini aldı. Türkiye ile Japonya arasındaki siyasi ilişkilerin 100’üncü yılı olması nedeniyle Türkiye Tokyo Büyükelçiliği’yle 1 yıllık bir hazırlık sonrasında Foodex Japan Fuarı’na katıldıklarını aktaran EİB Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, emeklerinin karşılığını aldıklarını, çok başarılı bir fuarı geride bırakarak Türkiye’ye dönmenin mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını ifade etti.

‘TÜRKİYE STANDINI YÜZDE 40 BÜYÜTTÜK’

Foodex Fuarı’nda Türkiye’nin güçlü olduğu ürünlerden özel bir stant yaptıklarını anlatan Işık, “Bu yıl Foodex Fuarı’nda katılımcı sayımızı 39’dan 51’e çıkararak Türkiye standını yüzde 40 büyüttük. Güçlü olduğumuz ürünleri sergilediğimiz stantta satın almacıların bu ürünleri hangi stantlarda bulabileceklerini gösterir yönlendirmeler yaptık. Ziyaretçilerden çok beğeni aldık. Stantlarımıza da ziyaretçi sayısını artırdık. Stantlarımızı daha ürün odaklı, ferah, daha aydınlık bir şekilde dizayn ettik. Tadım alanını genişlettik ve çekim merkezine dönüştürdük. Japonya pazarında bugünkü seviyeye 30 yılda geldik ama bundan sonraki süreçte daha hızlı büyüyeceğiz. Türk ürünlerini kabul etmiş bir pazar haline geldiler. Makarnadan, çekirdeksiz kuru üzüme, balıktan zeytinyağına, meyve sebze mamullerinden susama geniş bir ürün grubunda ihracat yapıyoruz. Orta vadede 1 milyar dolar gıda ürünleri ihraç edebilecek konuma geleceğiz” ifadelerini kullandı.

Japon halkının balık ve hayvansal ürün tüketimini çok sevdiğine vurgu yapan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, “Hayvansal proteinlerin beyin ve kalp fonksiyonları üzerinde olumlu etkisi bilim insanları tarafından yapılan pek çok araştırmayla ortaya konulmuş durumda. Biz 11 bin kilometre öteden Türkiye’den Japonya’ya daha zeki ve daha sağlıklı nesiller yetişsin diye geldik” dedi.

Japon ithalatçıların tedarikçilerine çok sadık olduklarının altını çizen Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Japonların çalıştıkları tedarikçilerini memnun oldukları sürece değiştirmediklerini, önceliklerinin kalite ve güçlü bağlar olduğunu, Türk ihracatçılarının Japonya pazarında kaliteli ürün, farklı ürün ve farklı bir hikayeyle konumlarını güçlendirebileceklerine temas etti.

Japonya’da Türk zeytinyağına çok ilgi olduğunu anlatan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, İspanya ve İtalya’nın son yıllarda Japonya’nın taleplerine cevap vermekte zorlanır hale geldiklerini, Türk zeytinyağı sektörünün tüm ürün gamlarına Japonların yoğun talebi olduğunu ifade etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep, Japonya’nın yaklaşık 30 yıl eksi enflasyondan sonra FED’in faiz politikası sonrasında yıllar yüzde 3 enflasyonla tanıştığını aktardı. Celep, yüzde 3’lük enflasyonun Japonların yaşam standartlarını olumsuz yönde etkilediğini gözlemlediklerini dile getirdi.

Öte yandan Türkiye’nin Japonya’ya gıda ihracatının 2024 yılının iki aylık döneminde yüzde 42’lik artışla 69 milyon dolardan 98 milyon dolara yükseldiği belirtildi. Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü 49 milyon dolarlık ihracatla Japonya’ya ihracatta lider olurken, ikinci sırada 18 milyon dolarlık tutarla hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörü yer aldı. Kuru meyve sektörü ihracatını yüzde 114’lük artışla 5,2 milyon dolardan 11,2 milyon dolara taşıdı ve ihracat artış rekortmeni olmayı başardı. Aynı dönemde Türkiye’nin Japonya’ya toplam ihracatı yüzde 20’lik artışla 121 milyon dolardan 146 milyon dolara çıktı. Gıda sektörü Türkiye’den Japonya’ya yapılan ihracattan yüzde 67 pay alarak ilk kez yüzde 50 barajını aşmayı başardı.

Michelin yıldızlı Türk şef Osman Serdaroğlu Foodex Japan Fuarı’nda Türkiye pavyonunda Türkiye’nin lezzetleriyle, kendi tariflerini buluşturarak Japonlara ve dünyanın dört bir tarafından gelen ziyaretçilerin beğenisine sundu. Japonlar, Serdaroğlu’nun menüsündeki lezzetleri tatmak için uzun kuyruklar oluşturdu. EİB, Foodex Fuarı’nda Türkiye’den Japonya’ya gıda ihracatını artırmak için ikili iş görüşmeleri organize etti. Etkinlikte, 51 Türk firması 165 Japon ithalatçılarla 750 civarında görüşme gerçekleştirdi.(DHA)

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.