Kızıldeniz’deki ticaret gemilerine saldırarak dünyada adından söz ettiren Husilere karşı Mısır’ın yeni planı ortaya çıktı. Kahire, bu planla birlikte bir taşla iki kuş vurmak istiyor.
İsrail-Hamas savaşının başlamasıyla birlikte ateşkesi sağlamak için Katar ve Mısır ön plana çıktı. Kahire kanadı son günlerde geri planda kalsa da Husilerin Kızıldeniz’deki dünya ticaretini tehlikeye atan faaliyetleri sonrası harekete geçti. Gemilerin tehlike nedeniyle rotalarını değiştirmesi nedeniyle Süveyş Kanalı’ndan elde ettiği gelirde önemli bir kayıp olan Mısır, ayrıca Kızıldeniz’deki turizm gelirlerinden de oldu.
ATEŞKESİN AYAK SESLERİ
İngiliz The Times gazetesine konuşan istihbarat kaynaklarına göre İsrail ve Hamas temsilcileri son birkaç gündür Kahire’de olası bir anlaşma için görüşmelerde bulunuyor. Mısır’ın Hamas ile Katar kadar iyi ilişkileri bulunmuyor. Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan istihbarat yetkilisi, “Mısır’ın vardığı sonuç, sadece Gazze’de kalıcı bir ateşkesin Kızıldeniz’deki duruma bir son verebileceği yönünde. Bunu sağlayacak tek şey ise Hamas’ın rehineleri serbest bırakması” ifadelerini kullandı.
Gazze Şeridi ve İsrail’le sınırı bulunan Mısır’ın savaşın başından bu yana en büyük kabusu, Sina Çölü’ne gönderilecek Filistinli göçmen kafileleri. Tel Aviv yönetiminin birçok kez dile getirdiği adım, Kahire tarafından kesin şekilde reddedildi.
“HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYSUN”
Öte yandan Mısır, Gazze sınırına son günlerde aldığı önlemleri artırmaya gitti. Sınır boyunca kurulan duvarlara kesici tel koyan yönetim, İran nedeniyle dolaylı olsa da savaşa çekildi. Dünya ticaretindeki konteyner gemilerinin yüzde 30’u Süveyş Kanalı üzerinden ilerliyor. Bu bağlamda Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan,” Bu durumun ne kadar kötüleşeceğini tahmin edemiyorum, herkes elini taşın altına koymalı” dedi.
ORTA DOĞU’DAKİ KRİTİK SINIR
Mısır sınırı aynı zamanda Gazze’nin dünyaya açılan tek kapısı, zira savaştan önce Gazze’ye gelen malzemelerin üçte ikisi buradan bölgeye giriş sağlıyordu. Dahası, Mısır sınırı aynı zamanda Hamas üyeleri için de tek çıkış noktası. Mısır’ın kapsamlı bir ateşkesi sağlaması durumunda ise Hamas, rehinelere karşı yine Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını isteyecek. İsrail’in ise böyle bir şartı kabul etmesi çok zor gözüküyor; Netanyahu onay verse bile İsrail’deki aşırı sağcılar anlaşmayı veto edebilir.