Tünel Emekçileri Derneği Başkanı ve Adil Türkiye Partisi Bartın İl Başkanı Ümit Demiroğlu, yaptığı basın açıklamasında tünel emekçilerinin yaşadığı ağır ve zor şartlara değindi.
Gerçekleştirdiği konuşmalarla adından sıkça söz ettiren Başkan Demiroğlu, şimdi de tünelde çalışan emekçilerin sesi oldu. Tünelde çalışan işçilerin maden işçilerinden farkı olmadığını, ölümle burun buruna olduklarını ve hak ettikleri maaşları alamadıklarını belirten Başkan Demiroğlu açıklamasında şunları söyledi:” Son günlerde artan piyasa şartları ile beraber ağır işlerde çalışanlardan yani tünel sektöründe çalışanların kanayan yarası piyasa düzeyindeki maaş ve alacakları işe girişlerde istenilen evraklar, yol parası ile yemek parasıyla beraber tam şantiye sahasına yani çalışacağı iş yerine uluşana kadar bir maaşını harcamış oluyor. İstenilen evraklar: MYK belgesi ile beraber çıkartmak 3500 TL için gidiş- geliş, yol ücreti en düşük 600 TL, yoldaki yemek masrafı 500 TL, aktarmalı yol parası 200 TL. Bunun yanı sıra piyasada üç günlük tünelde çalışıp sonrada peşine 3 – 5 adam takıp formenim diye tünel sektörüne zarar verilmekte. Devamında iş yerinde deneyimsizlik ve dikkatsiz çalışma neticesinde bir çok kişinin kaza geçirip, yaralanması ölümlü kazalar oluşmaktadır.
“MADENDEN FARKI YOK”
Tünel çalışanları yerin altında çalıştıkları için S.S.K güvencelerinin yer altı sigortası tabiriyle maden sigortası kapsamına alınması gerekiyor. Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında olan tünel altyapı sanatları ile uğraşanlar tünel içerisinde aşırı egsoz dumanı ve gazına maruz kalmaktadır. Keza içeride atılan beton ve betonun içinde karıştırılan kimyasal karışımı insan sağlığını etkilemektedir. Tünelin kazı direncini artırmak için bilon demirini sabitlemek için kullanılan enjeksiyon adı verilen karışım çimento kimyasal olduğunu herkes tarafından bilinmektedir. Bazı tünel kazı çalışmalarında zeminin sertliğine göre dinamit kullanılmaktadır. ve bazı iş güzar bazı formenler ve iş veren yetkilisi olarak bilinen mühendislerin bazıları aceleci davranmalarından çalışanların dumana maruz bırakıyorlar. Tünel sektörüne çalışma koşuları ağır buna istinaden tünel çalışanlarının madende çalışanlardan çok bir farkı yoktur.
“TÜNEL DE ÇALIŞMAK ZAMAN ZAMAN ÖLÜMLE BURUN BURUNA GELMEKTİR”
Tünel destekleme kazı esnasında zeminin zayıf olmasından dolayı bazen çalışma esnasında göçükler verilmektedir. Verilen göçük bazen önlenebilir, bazen önlenemez göçükler meydana gelmektedir. devamından meydana gelen göçüklerde bir çok ölümle sonuçlanan iş kazaları da meydana gelmektedir. İnsan sağlığı ve canı bu kadar ucuz olmamalıdır.
“HAK ETTİKLERİ ALSINLAR YETER”
TÜNEL EMEKÇİLERİ DERNEĞİ Olarak çalışan emekçilerimizin hak ettikleri maaş ve sosyal güvencelerini almalarını istiyoruz. Ailesin den uzak gurbette olmaları dahilinde daha iyi şartlarda ailesini geçindirebilmek için sıla yani aile özlemi çekmesine rağmen çalışmak zorunda ve ileriye dönük daha iyi yaşam planları yapmak için ev araba almak gibi yada daha iyi şartlarda yaşayabilmek için ailesinden, memleketinden uzaklara gitmek zorunda kalmaları gerekmektedir. TUEM-DER’in amacı çalışanların daha iyi şartlarda çalışmaları ve emeğinin karşılığını alabilmeleridir.
“GELİN GÜCÜMÜZE GÜÇ KATALIM”
Değerli tünel çalışanı emekçilerimiz gelin birlikte yürüyelim güçlerimizi birleştirelim. Biz tünel yönetimi olarak emekçilerimizin zaman zaman çalışmış oldukları bazı firmalardan maaş gecikmesi yaşadığını biliyoruz farkındayız bize ulaşan bilgiler olduğunda gereken müdahalemizi yaparak çalışanların maaş alacaklarını almaları yönünde çalışma başlatıyoruz ve çalışanların maaş alacaklarını almasını sağlıyoruz. Bunun yanı sıra bazı firmalarda çalışıp maaşlarını alamayanlarında olduğu yönünde haberler ve bilgiler alıyoruz fakat teyit etmeye çalışıyoruz. Teyit edebildiğimiz sorunların araştırma sonrası müdahalemizi yaparak çalışanların alacaklarını almalarını yönünde yoğun çaba harcayarak almaları gerek ödemelerini almasına aracılık etmiş oluyoruz. Ayrıca tünel çalışanları için sosyal güvenlik sigortalarını yer altı yani maden sigortası kapsamına alınması için araştırma çalışmalarımız sürüyor, araştırmalarımızın bitmesi halinde siz değerli emekçilerimiz ve kamuoyunda paylaşacağız. Ben değil, biz olalım. Senlik, benlik yok biz varız. Birlikte güçlüyüz, haydi gelin birlikte zorlukları aşalım.” dedi